If you can't view our newsletter, please click here
ISSUE 5, March 2013 www.promovax.eu

A PROMOVAX az európai migráns lakosság immunizációjának elősegítését célzó 3 éves (2010-2013), az EU által finanszírozott program

Ebben a számban:


A PROMOVAX konzorcium jelenleg immunizációval kapcsolatos oktatási anyagokat készít a migráns dolgozók részére valamint kézikönyvet szerkeszt a migránsokat beoltó egészségügyi dolgozóknak. Jelen hírlevélben a kifejlesztett anyagok rövid leírását olvashatja.A jelenlegi releváns projektek és kezdeményezések bemutatására irányuló erőfeszítéseink részeként többet tudhat meg az egyik migránsok immunizációjával kapcsolatos jó gyakorlatról, amelyet Németországban azonosítottak és értékeltek.
A PROMOVAX PROJEKT LEGFONTOSABB EREDMÉNYEI:
Immunizációval kapcsolatos oktatási anyag a migránsok részére és kézikönyv az egészségügyi dolgozóknak

A célcsoport szükségleteit nézve annak érdekében, hogy hatásos és releváns anyag készüljön el, a PROMOVAX konzorcium a migránsok alulimmunizáltságának okait kutatatták a migránsok és az egészségügyi szolgáltatók szintjén. A kutatómunkához felhasznált legfőbb forrás a PROMOVAX projekt 4-es munkacsomagjában készült jelentés, valamint más publikált irodalom volt. Ezen kívül azonosítottunk és elemeztünk más projektekben felhasznált anyagokat, leginkább az 5-ös munkacsomag jó gyakorlatai között azonosított projektekből vettük át.

Miután felülvizsgálták a fent leírt kutatás eredményeit, a PROMOVAX konzorcium a meghívott szakértőkkel döntött a migránsok részére készülő oktatási anyag valamint az egészségügyi dolgozóknak szánt kézikönyv tartalmáról a szakértők és partnerek találkozóján, amelyet Athénben, Görögországban rendeztek meg 2012 márciusában.

Ezután a PROMOVAX konzorcium társult tagjait két munkacsoportba osztották: migráns oktatási anyag munkacsoport és egészségügyi dolgozók kézikönyve munkacsoport. Minden partner kapott egy önálló témát, amelynek tartalmáért, nyelvezetéért és a grafikai megjelenésért felelt, ezt a vezető partnerrel – Prolepsis – együttműködve kellett kidolgoznia.  A kifejlesztett anyagot (tervezetet) ezután egészségügyi kommunikációs, migrációs-egészségügyi, közegészségügyi és vakcinációs szakértőknek, valamint az EU-s workshopon június 27-én és 28-án Brüsszelben migránsokat ellátó egészségügyi dolgozóknak, kulturális mediátoroknak és a migránsok képviselőinek mutatták be.

A társult és együttműködő partnerek, valamint a projekt célcsoportjainak közreműködésével véglegesítették és idegen nyelvekre fordították az anyagokat. A migránsoknak szánt oktatási anyagot 11 migránsok által beszélt nyelvre, az egészségügyi dolgozóknak összeállított kézikönyvet pedig a konzorciumpartnerek által beszélt 7 nyelvre fordították le.

A migránsok részére készített immunizációs oktatási anyag, valamint ez egészségügyi dolgozók kézikönyve elérhető a projekt weboldalán a következő címen:
http://www.promovax.eu/index.php/promovax/toolkits/too0

Konzultációs óra romák részére a városi egészségügyi hatóságnál Frankfurt am Main-ban, Németországban

A Frankfurt Rhein-Main régióban jelenleg körülbelül 2000, nagyrészt kelet-európai államokból származó roma és szinti migráns él.

Az egészségügyi hatóság már évek óta tart konzultációkat a roma migránsok és menekültek számára heti rendszerességgel. A hatóság orvosi tanácsadást és ingyenes ellátást biztosít a beteg anonimitásának megőrzésével. Az 1997-es indulás óta szerdánként 14 és 18 óra között tartják meg a konzultációs órát a helyi egészségügyi hatóságnál. A dolgozói gárda tartósan alkalmazott külső munkatársként románul beszélő orvosból, valamint a városi egészségügyi hatóságnál dolgozó más egészségügyi szakemberekből (gyermekorvos, ápolók) áll.

Az orvosi tanácsadás mellett a betegeket ingyenes gyógyszerekkel is ellátják, amelyeket Frankfurt am Main városi költségvetéséből fedeznek.

Más támogatási formák is rendelkezésre állnak, például a napközis központ. A Schwaorall napközi központot 1996-ban nyitották meg, amelynek célcsoportjában a roma családok állnak, nagy hangsúlyt fektetnek a roma identitásra, kultúrára, történelemre és hagyományokra. Sikeresen együttműködnek a városi egészségügyi hatósággal a gyerekeknek szánt egészségügyi szolgáltatások terén, amelyek a megelőzést foglalják magukban. Csupán egy példa a sikeres munkájukra a vakcinációk realizálása a szülőkkel, gyerekekkel és orvosokkal együttműködésben.

További részletek az alábbi oldalakon találhatók:
http://www.frankfurt.de/sixcms/media.php/738/Humanitaer_de_bf_abA5.pdf
http://www.foerdervereinroma.de/
PROMOVAX TALÁLKOZÓK


2013. április 15-16:
5. Partneri Találkozó

Az ötödik és egyben utolsó partneri találkozót Rómában, Olaszországban fogjuk tartani.
PROMOVAX HÍREK


2013. február 6.:
3rd International Strategy Conference on Occupational Health and Safety: Networking as a driving force for a culture of prevention, 2013. február 6-8, DGUV Congress Drezda, Németország Prof. Dr. Szilárd István prezentációt tartott az alábbi címmel: PROMOVAX Europe – Migrants Vaccination, on behalf of the consortium.

2012. október 16-17.:
A Prolepsis bemutatta a PROMOVAX projektet a  «Childhood immunization: Progress, challenges and priorities for further action Conference» című konferencián, amelyet az Európai Bizottság rendezett Luxemburgban 2012. október 16-17-én. További információ az alábbi oldalon található:
http://ec.europa.eu/health/vaccination/events/ev_20121016_en.htm
a prezentáció megtekitnhető:
http://ec.europa.eu/health/vaccination/docs/ev_20121016_co12_en.pdf

2012. október 15-16.:
A Prolepsis bemutatta a PROMOVAX projektet a  EAHC 2012-es sajtókonferenciáján, amelynek címe:WHY IS IT IMPORTANT TO BE VACCINATED? Lessons learned from outbreaks of vaccine-preventable diseases. További információ, valamint a prezentáció az alábbi oldalon található:
http://ec.europa.eu/eahc/health/EAHC_conference_2012_-_why_is_it_important_to_be_vaccinated.html

PROMOVAX Konzorcium


A PROMOVAX partnerség magába foglal 11 társult partnert 8 országból és 12 együttműködő partnert 11 országból.
Fő Partner:

• Institute of Preventive Medicine, Environmental and Occupational Health, Prolepsis – Görögország
Társult partnerek:

• Technische Universität Dresden – Németország
• Universitá degli Studi di Sassari – Olaszország
• The SINTEF Foundation – Norvégia
• Nofer institute of Occupational Medicine – Lengyelország
• University of Zagreb, Medical School – Horvátország
• RUBSI – Research Unit in Behaviour and Social Issues – Ciprus
• University of Pécs – Magyarország
• Universitá degli Studi di Milano – Olaszország
• Istituto Superiore di Sanitá – Olaszország
• Cyprus University of Technology – Ciprus
Együttműködő partnerek:

• Public Health Institute – Albánia
• Baskent University –Törökország
• Hospital de Sabadell. Consorci Hospitalarai Parc Tauli'. Universitat Autonoma de Barcelona – Spanyolország
• Institute of Occupational Health – Szerbia
• WHO/Europe Occupational Health – Németország
• WHO/Europe Communicable Disease Units – Dánia
• Alpert Medical School of Brown University – USA
• IOM – Migration and Health Division (MHD), Brussels – Belgium
• Institute of Epidemiology, Preventive Medicine and Public Health – Görögország
• National School of Health. Instituto de Salud Carlos III. Ministry of Science and Innovation – Spanyolország
• European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) – Svédország
• National Centre of Infectious and Parasitic Diseases (NCIPD) – Bulgária
PROMOVAX © 2012  |  www.promovax.eu

A projekttel kapcsolatos bővebb információért kérjük, látogasson el honlapunkra: www.promovax.eu
vagy lépjen kapcsolatba a projekt vezetőivel:
Eleni Patrozou M.D., e.patrozou@prolepsis.gr
Dina Zota MSc, d.zota@prolepsis.gr